In de tuin worden paden en terrassen meestal van een verharding voorzien. Deze verharding kan uit diverse materialen bestaan die onderverdeeld kunnen worden in beton, natuursteen, keramiek, gebakken stenen, hout, composiet en hafverhardingen zoals grind of boomschors/houtsnippers. Elk met zijn specifieke eigenschappen en kwaliteiten. Daarnaast kan dan in de diverse materiaalsoorten vaak ook weer worden gekozen uit groot of klein formaat verharding.
Voorbeelden van bestrating van beton.
1. Beton is een modern produkt met vele mogelijkheden. Betonstenen zijn er in allerhande soorten en maten.
Beton is standaard grijs van kleur dus aan een gekleurde steen is altijd een kleurstof toegevoegd. Dit kan een kleurstof poeder zijn dat door het beton gemengd is en dus helaas iets minder kleurvast op den duur. Tegenwoordig worden kleuren echter steeds vaker gemaakt door aanbrengen van een toplaag van granulaat (gemalen natuursteen). Meestal hebben dit soort stenen iets met GEO in de naam. Deze typen stenen blijven wel kleurvast. Door aanbrengen van een extra coating tijdens de fabricage kunnen extra looks aan de tegels worden meegegeven zoals natuursteenlook of wordt er een vuilwerende coating aangebracht.
Betonstenen zijn er in allerhande maten kleinbestrating, geschikt voor gebogen vormen, en tegels tot wel 120x120cm.
Voordelen van beton is dat het verkrijgbaar is in heel veel kleuren, maten en vormen en dat de prijs relatief gunstig is.
Nadeel is bij een deel van de betonstenen dat de ze niet allemaal even kleurvast zijn.
Voorbeelden van natuursteen bestrating.
2. Natuursteen kenden we vroeger voor buiten alleen van flagstones. Tegenwoordig is natuursteen ook voor in de tuin heel populair en veel gebruikt. Het is een produkt dat in heel veel soorten verkrijgbaar is. Doordat verschillende soorten natuursteen elk hun eigen kenmerken en eigenschappen hebben is het ene soort beter voor verharding geschikt dan het andere. Zo zijn sommige soorten goed geschikt om tegels van te zagen en andere weer beter voor stapelblokken of banden. Door natuursteen tegels op verschillende manieren te bewerken kunnen tegels worden verkregen met een totaal verschillend uiterlijk ondanks dat het wel dezefde steensoort is. Ook kunnen verschillende bewerkingen de onderhoudseigenschappen verbeteren.
Voordeel van natuursteen is de grote verscheidenheid aan soorten en maten.
Nadeel is de wat hogere prijs en de hogere verwerkingskosten.
Voorbeelden van keramische bestrating.
3. Keramische tegels zijn helemaal van deze tijd. Keramiek (hard gebakken klei) wordt door speciale procedees extra hard gebakken waardoor de relatief dunne tegels toch heel sterk zijn. Om extra sterke tegels te maken voor bijvoorbeeld opritten worden keramischte tegels in de fabriek soms ook op een betonnen onderlaag gemaakt. Door voor het bakken bepaalde prints aan te brengen zijn de tegels ook leverbaar in allerlei figuren en structuren. Door het harde oppervlak zijn de tegels minder gevoelig voor vuil en aanslag en zijn ze beter te reinigen.
Keramische tegels zijn leverbaar in vele maten tot wel 150cm.
Voordeel van keramische tegels is de kwaliteit en het hoge 'trendgehalte' en de grote maten.
Nadeel is de relatief hoge prijs en hogere verwerkingskosten.
Voorbeelden van gebakken bestrating.
4. Een steensoort die zowel bij een strak en modern als bij nostalgisch ontwerp past is de gebakken klinker. Klei afkomstig uit rivieren, samengeperst in mallen en heel heet gebakken levert een baksteen (metselsteen), en nog heter gebakken een straatsteen (klinker). Verkrijgbaar in diverse formaten en kleuren en ook nog bewerkingen. Zo kunnen de stenen onder meer getrommeld zijn om ze een wat oudere, rustiekere uitstraling te geven.
Voordeel van gebakken stenen is dat ze makkelijk op maat te knippen zijn en goed in ronde vormen te verwerken.
Nadeel is het grotere aantal voegen en daarmee meer kans op onkruid (waar overigens ook weer hulpmiddelen tegen zijn).
Voorbeelden van houten vlonders
5. Hout wordt van oudsher al op bootsteigers gebruikt maar vandaag de dag ook veel voor terrassen. Met met name aan het water wordt het tegenwoordig veel toegepast. We hebben hierbij de keuze uit hardhout, zachthout, bamboe en composiet.
Hardhouten vlonderplanken, meestal voorzein van een profiel, zijn goed te verwerken en hebben een lange levensduur mits in een juiste dikte gebruikt. Een 'ecologisch verantwoorder' alternatief zijn tegenwoordig vlonderplanken van Larix/Douglas hout, het Europese 'hardhout'. Iets minder duurzaam dan hardhout maar een goed alternatief. Verder zijn er dan nog geïmpregmeerd vuren/grenen planken. Allen voorzien van profiel. Vanwege de buigzaamheid is het wel aan te bevelen om de laatse twee varianten in een iets dikkere maat te gebruiken dan de hardhouten variant.
Ook een goed ecologisch alternatief is bamboe. Een duurzaam en zeer sterk materiaal. Gemaakt van geperste bamboevezels.
Dan is er tenslotte nog composiet. Een mengsel van houtvezel en kunsthars geperst tot planken. Voordeel hiervan is dat het duurzaam is en in meerdere kleuren leverbaar is en meer kleurvast is dan hout. Alle soorten hout vergrijzen op den duur.
Voordeel van hout en zijn alternatieven is dat het gemakkelijk en vrij snel te verweken is in allerhande vormen.
Nadeel is dat de meeste materialen op den duur vergrijzen (hoeft niet perse als een nadeel ervaren te worden) en dat het sneller glad kan worden.
Voorbeelden van halfverhardingen.
6. De laatste groep verhardingsmaterialen zijn de halfverhardingen. Hieronder verstaan we de materialen die niet een gesloten geheel vormen zoals grind, keien en boomschors/houtsnippers.
Keien worden meest als decoratiemateriaal gebruikt en geven een wild-natuurlijke uitstraling maar zijn ook heel goed in Oosters getinte tuinen te gebruiken. Hier past dan ook heel goed grind bij voor paden of zelfs terrassen. Grind (glad, rond) en split (gebroken, hoekig) zijn er in veel soorten en kleuren en in diverse maten en is gemakkelijk te verwerken. Onder terrassen en opritten is het gebruik van duomix/gemalen puin of honingraatplaten wel aan te bevelen.
Op en top natuurprodukt is natuurlijk boomschors of houtsnippers. Deze twee worden nogal eens met elkaar verward. Boomschors zijn echte stukje denneschors, meestal is het Franse boomschors.
Houtsnippers zijn vaak het restprodukt van boomschors met vezels en klein materiaal, of versnipperde takken. Franse boomschors is grover, harder en gaat langer mee. Het is aan te bevelen om boomschors op een goed drainerende ondergrond te leggen om rotting zo veel mogelijk te beperken.
Voordeel van halfverhardingen zijn de relatief lage prijs en eenvoudige verwerking.
Nadeel van halfverhardingen zijn de beperkte stabiliteit (stoelpoten zakken makkelijker weg) en het lastiger blad-, en onkruidvrij houden. Van Boomschors/houtsnippers ook nog de beperkte levensduur.
©Primatuinen 2024 | Contact |