• logoboom
  • logonaam
  • logoboom


verlichting verlichting

verlichting

Voorbeelden van 12-Volts verlichting

 

verlichting verlichting

Houten tuinlamp en tuinlamp van Corten staal.

 

verlichting verlichting

Voorbeelden van 230Volts verlichting

Verlichting

Verlichting in de tuin laat de tuin leven ook als het donker is. Het is 's avonds tevens de verlenging van uw woonruimte.

Tuinverlichting kan voor diverse doeleinden worden aangebracht. Functioneel om bijvoorbeeld de toegang tot de tuin of berging te verlichten of door een pad aan te lichten, maar het kan ook als sfeerverhogend middel worden aangbebracht. Of wat te denken om extra accent op beplaade items in de tuin aan te brengen zoals bijvoorbeeld het aanlichten van solitaire bomen of een waterpartij of wellicht een kunstwerk. Verlichting kan dan ook direct of indirect worden toegepast.

Voor tuinverlichting hebben we de keuze uit 230Volt, 12Volt en zonne-energie armaturen.

230Volts verlichting, de lampen die dus gewoon op het lichtnet gaan, zijn in zeer grote verscheidenheid te verkrijgen ook met zwaardere lichtbronnen. Uitgevoerd in metaal, hout of kunststof en van kleine grondspots tot grote meer-armige lantaarns.
Grote voordeel van 230Volts verlichting is dat er een zeer ruime keuze aan armaturen is, nadeel is echter de hogere kosten van de armaturen en met name ook van het bekabelen en installeren.

12Volts verlichting werkt via een transformator. Het is verkrijgbaar in verschillende systemen en leverbaar in vele armaturen.
Grote voordeel van 12Volts systemen is dat het veiliger is vanwege het lage voltage en aanzienlijk voordeliger is in armaturen en bekabeling. Nadeel is de wat beperktere keuze in armaturen. Over het algemeen wel ruim voldoende keuze voor de gemiddelde particuliere tuin.

Tuinlampen op zonne-energie zijn over het algemeen meer bedoeld als bij-verlichting. Eenvoudug aan te brengen en te verplaatsen wegens het ontbreken van een kabel.
Voordeel is de eenvoudige installatie en de lage prijs. Nadeel is de het wat krappe assortiment en de beperkte bedrijfszekerheid.
logonaam ©Primatuinen 2023 Contact